Villa Salmelan historia

Ylitirehtöörin saarihuvilasta Kesäkodiksi – Villa Salmelan lyhyt historia

Villa Salmela rakennettiin vuonna 1886 saareen, jonne oli kulkuyhteys Helsingistä veneellä kolme kertaa viikossa. Huvilan ensimmäinen omistaja valtioneuvos Jaakko Sjölin (1836–1916) oli Uudenmaan maanmittaushallituksen ylitirehtööri.

Huvilalla on myöhemmin ollut viisi omistajaa ja aikojen saatossa sen nimeksi tuli Villa Bergsund (Villa Salmela). Helsingin kaupunki osti huvilan ja vuokrasi sen vuonna 1969 karjalaisille seuroille, jotta evakkokarjalaisilla olisi kesänviettopaikka. Vuokraamista varten perustettiin Pääkaupunkiseudun Karjalaisyhteisöt Pääsky ry. Yhdistyksen jäsenseurat valitsevat keskuudestaan Pääskyn hallituksen jäsenet hoitamaan Villa Salmelan hallintoa ja toimintaa.

Telttakylästä kesäkahvioksi

Huvila-alue toimi vuoteen 2006 saakka telttailualueena. Helsingin kaupungin määräyksestä alue tyhjennettiin teltoista ja sinne jäi 10 matkailuvaunupaikkaa. Samalla aloitettiin alueen ja huoneiden kehittäminen ja nykyaikaistaminen. Pihalle huvilan kulkutielle rakennettiin rappuset ja pihapiiriin kahvioterassi.

Alue liitettiin vuonna 2010 kaupungin vesijohto- ja viemäriverkostoon ja huvilaan rakennettiin nykyaikaiset saniteettitilat. Samassa yhteydessä uusittiin keittiö. Huvilan uunit on muurattu uudelleen ja lattioita on korjattu.

Pihapiiriin on tehty kenttä erilaisia pelejä varten. Kasvihuonetta on ehostettu ja siellä toimii kesäkahvio silloin, kun huvila on varattu vaikkapa yksityisjuhlia varten. Kasvihuoneen tuntumaan on tehty myös toinen kahvioterassi.

Vuoden 2017 kesäkauden päätökseksi maalattiin myös saunarakennuksessa sijaitsevat makuusopet ja takkahuone. Vuoden 2019–2020 aikana tehtiin suuri julkisivuremontti, ja huvilan ulkoseinät ovat hyvässä kunnossa.  

”Ei tuppaa tunnissa tehä” – Vanha puutalo ei ole koskaan valmis, mutta lukemattomien karjalaisten ja heidän ystäviensä käsiparien työn ansiosta huvila tuntuu Kesäkodilta. Tervetuloa vierailulle kahvilaan ja talkoisiin tekemään Kesäkodista omasi!

Lue lisää vapaaehtoistoiminnasta Villa Salmelassa ja Pääskyn kannatusjäsenyydestä